Bliksembeveiliging
Blikseminslag
Over geheel België worden jaarlijks gemiddeld 107 onweersdagen genoteerd.
Een blikseminslag kan schade veroorzaken aan uw huis en inboedel. De kans op blikseminslag is het grootst indien uw huis afgelegen ligt, of in de buurt van een hoog object.
 
U kunt uw huis en inboedel beschermen tegen een “directe blikseminslag” door de installatie van een goede (uitwendige) bliksemafleider. Hiervan is sprake wanneer langs de buitenomtrekken van het huis koperen leidingen zijn aangebracht.
Voorts moeten op uitstekende voorwerpen (zoals schoorstenen) verticale koperen staven worden aangebracht. Die zijn verbonden met de dakleidingen. Deze vormen de "opvanginrichtingen", die door verticale leidingen langs het gebouw zijn aangesloten op een aardelektrode, die voor afvoer van de stroom
in de grond zorgt.

De bliksemafleider moet ééns per jaar worden gecontroleerd en ook wanneer er een wijziging wordt aangebracht in de dakconstructie of de elektrische installatie van het gebouw.
 
Uw elektrische - en elektronische apparatuur
Veel schade, vooral aan elektronische apparatuur (computers, geluidsapparaten, televisie, diepvriezer, enz.) kan ontstaan door "indirecte blikseminslag". Hiervan is sprake wanneer de bliksem inslaat in de omgeving, zonder dat het huis zelf getroffen wordt. De bliksemstroom kan door leidingen zoals het elektriciteitsnet, de telefoonkabel of de waterleiding toch nog naar het huis geleid worden waardoor de elektronische apparatuur door overspanning beschadigd wordt.

Door het aanbrengen van een interne bliksembeveiligingsinstallatie kunnen deze apparaten beschermd worden. Zo’n interne bliksembeveiligingsinstallatie verbindt alle geleidende materialen en leidingen van het huis tot één geleidend geheel en zorgt er voor dat de overspanning in de grond afgevoerd wordt.