Werken in de hitte
Het is een terugkerend gespreksonderwerp tijdens hittegolven: mag je het werk neerleggen wanneer het kwik boven 30° Celsius klimt? Artikel 64 van het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming geeft het antwoord. Eenvoudig is het niet.
 
Vanaf 30,1° C is de baas verplicht maatregelen te treffen: zonwering voor de vensters, frisdrank voor iedereen, en het installeren binnen de 48 uur van "inrichtingen voor kunstmatige verluchting".
Die maatregelen treden al in werking bij 26,8° waar halfzwaar werk wordt gepresteerd, en bij 25,1° op plaatsen waar zware arbeid wordt geleverd.
 
Vanaf de derde dag boven de limiettemperatuur gelden
rustpauzes.
De duur van die pauzes is afhankelijk van de temperatuur. We beperken ons hier tot de situatie voor kantoorwerkers.
•   Bij 30,1° volgt na 110 minuten werk een pauze van tien minuten.
•   Bij 31,5° moet per uur slechts een half uur gewerkt worden.
•  
Bij 33 graden moet per uur slechts vijf minuten gewerkt worden.
Dat zijn echt wel tropische temperaturen, denk je dan. Logisch dat daarvoor iets is voorzien in het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming.

Waar is de vochtige globethermometer?

Maar let op: de wettelijke temperatuur is niet de temperatuur die je afleest van een gewone thermometer. Er komt een
ingewikkelde formule aan te pas die rekening houdt met vier factoren:
de omgevingstemperatuur, de dampdruk, de relatieve vochtigheid en de verzadigde dampspanning.

Dit is voer voor specialisten, dus. En die gebruiken geen gewone thermometer maar een "vochtige globethermometer" - niet iets wat op elk bureau rondslingert. Zo'n thermometer houdt rekening met andere gegevens dan de warmte, zoals bijvoorbeeld de vochtigheidsgraad. Dat betekent dat om 30°
te bereiken op een vochtige globethermometer, het op een gewone thermometer bijna 40°C moet zijn.

Waar het in de praktijk kennelijk meestal op uitdraait is dat de "wettelijke" 30,1° niet zijn bereikt wanneer de gewone thermometer die temperatuur aanwijst.
Hoe droger de lucht, hoe heter het moet zijn om de wettelijke dertig graden te bereiken - zelfs als de gewone thermometer daar al boven zit.